הקליניקה הרב תרבותית | العيادة لدراسة التعددية الثقافية والتنوّع | Center for the Study of Multiculturalism and Diversity

הקליניקה הרב תרבותית | العيادة لدراسة التعددية الثقافية والتنوّع

הקליניקה הרב-תרבותית היא יוזמה אינטרדיסציפלינרית ייחודית וראשונה מסוגה, בהשתתפות סטודנטים ממגוון רחב של תחומים ובהם משפט, פסיכולוגיה, תקשורת, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה. הקליניקה מתקיימת בשותפות עם המרכז לחינוך משפטי קליני  והיא תתקיים במתכונת של קליניקה משפטית כך שיהיה לה מרכיב אקדמי ומרכיב מעשי. הקליניקה שמה לה למטרה לחקור את המפגש הטעון והמסקרן בין הקבוצות התרבותיות השונות המרכיבות את הפסיפס הישראלי. ה"ניסוי" הרב-תרבותי בישראל ובעולם יידון במהלך השיעורים העיוניים בקליניקה על קשייו והצלחותיו, ותוך התייחסות פרטנית לקבוצות שונות, בהן גם (אך לא רק) חרדים, ערבים-פלסטינים, יוצאי אתיופיה, מזרחים, דוברי רוסית ולהט"בים.

אופיה הבין-תחומי של הקליניקה נועד לאפשר טיפול הוליסטי בסוגיות בוערות, וזאת במתכונת המדמה ארגון חברתי בעל מחלקה משפטית, ייעוץ תקשורתי, ועוד. נעסוק בפיתוח אסטרטגיות חדשות למאבק באפליה ובהסתה לגזענות, בקידום הגיוון האנושי בתעסוקה בישראל, בעיצוב מרחב ציבורי רב-תרבותי ובהנגשה תרבותית של שירותי רווחה ובריאות. נשאל כיצד ניתן להשתמש במסגרת התיאורטית הרב-תרבותית כמנוע להעצמת קבוצות מיעוט ולקידום הדיאלוג ביניהן, מתוך מבט ביקורתי על מושג הרב-תרבותיות. הפרויקט ינוע, אם כן, בין המשימה של שרטוט גבולותיה של רב-תרבותיות חדשה לאור גישות ביקורתיות, לבין תרגול אקטיביזם בעידן הרב-תרבותי. מתוך כך, הקליניקה מבקשת להציע לסטודנטים אתגר אינטלקטואלי ומעשי, אך גם נקודת פתיחה למסע אישי.

العيادة لدراسة التعددية الثقافية والتنّوع مبادرة متعددة التخصصات مميّزة والأولى من نوعها، بمشاركة طلاب من مجالات متعددة بينها الحقوق، علم النفس، الاتصال، علم الاجتماع وعلم الانسان. تعمل العيادة من خلال شراكة مع مركز التعليم القانوني الإكلينيكي كعيادة قانونية بحيث يكون بها مركب أكاديمي ومركب عملي. هدف العيادة دراسة اللقاء المشحون والمثير بين المجموعات الثقافية المختلفة التي تركب الفسيفساء الإسرائيلي. وستناقش الـ"تجرية" متعددة الثقافات بإسرائيل وبالعالم بصعوباتها ونجاحاتها من خلال الدروس النظرية، مع اهتمام خاص بالمجموعات المختلفة من بينها (ليس فقط) الحريديم، العرب الفلسطينيين، القادمين من أثيوبيا، الشرقيين، الناطقين باللغة الروسية، مثليي وثنائيي ومتحولي الجنس.

تهدف العيادة المتعددة المجالات الى تقديم علاج متكامل للقضايا الحارقة، كونها تعمل كمؤسسة اجتماعية فيها دائرة قانونية، استشارة إعلامية، وغيرها.  ونهتم بتطوير استراتيجيات جديدة لمكافحة التمييز والتحريض على العنصرية، وعلى تعزيز التنوع الإنساني في مجال العمل في إسرائيل، وعلى تشكيل حيّز عام متعدد الثقافات وعلى تقوية منالية الوصول للخدمات الاجتماعية والصحية المرتبطة ثقافيا.  سنسأل كيف يمكن استعمال الإطار النظري للتعددية الثقافية كمحرك لتعزيز الأقليات وتطوير الحوار بينها، وذلك من خلال التوجه النقدي لمصطلح التعددية الثقافية. سوف يتحرك المشروع اذن، بين مهمة ترسيم حدود تعددية ثقافية جديدة على ضوء التوجهات النقدية، وبين ممارسة النشاط الاجتماعي بعصر متعدد الثقافات. وهكذا تقترح العيادة على الطلاب تحدي فكري وعملي، ولكن أيضا نقطة انطلاق لمسيرة شخصية.